×

Д-р Живко Димитров

Д-р

Д-рЖивко Димитров


пластична хирургия
Телефон за контакти

хемороиди
СИМПТОМИ
И ЛЕЧЕНИЕ

 

Хемороидална болест

Значителна част от населението страда от хемороидална болест или наримана просто "ХЕМОРОИДИ" . Те биват вътрешни и външни. Външните са резултат на продължително развитие на вътрешните хемороиди, които на практика са разширени венозни сплетения на аналния канал. Заболяването довежда до дискомфорт в началото и ако не се лекува своевременно с медикаменти и диетичен режим, много често довежда до неприятни оплаквания от сърбеж, болки, парене и др. Често пъти в хода на заболяването отделни единични хемороидални възли тромбозират и това се установява с появата на силна доста неприятна болка в аналната област, най-често започваща след трудна дефекация.  Болката е непрекъсната има от време на време коликообразен характер , но не преминава.

Консервативното лечение се състои в спазване на двигателен и диетичен режим, приемане на медикаменти повишаващи тонуса на хемороидалните вени. Подходящо е за началните етапи но е с ограничени възможности.

Какво още за хемороидите:

При напредването на процеса при хемороидите в крайните стадии е възможно да се развие едно доста неприятно усложнение изпадането на аналната и/или ректалната лигавица. Лечението в тези случаи е хирургично.

 

Лечението е оперативно отстраняване на болестно разширени хемороидални възли чрез листовидно изрязване и възстановяване на лигавицата. Метод на Милиган Морган. 

Могат да се използват и специално конструиран инструмен - съшивател, които намалява оперативното време и периода на възстановяване. Методът е въведен през 1997 година от Antonio Longo. Представлява прекъсване на кръвоснабдяването към възлите чрез изрязване на лигавичен маншон. Съшивателят изрязва циркулярна лента от лигавицата непосредствено над аналния канал и поставя два реда малки скоби, така че да се съединят двата края на оставащата лигавица. 

  към обща ХИРУРГИЯ


© 2022 Д-р Живко Димитров

Web Design & SEO by Zashev Design